20 Ocak 2013 Pazar

Komedinin Kadınları

   Kuşkusuz bu sezonun da en çok konuşulan televizyon yapımlarından biri, formatı Amerika ve Avrupa'dan sonra ülkemize uyarlanan "Yetenek Sizsiniz" yarışması oldu.Televizyon yapımcısı ve sunucu Acun Ilıcalı, kimi tv eleştirmenleri ve köşe yazarlarınca popülist kültür fenomeni olarak eleştiri oklarına tutulsa da reyting raporlarında çıta giderek yükseliyor.Bu önlenemez yükseliş karşısında demem o ki  " seven de izliyor sevmeyen de. "
   Bu sezon Atalay Demirci adlı yarışmacı komedi dalında birinciliğe oynayan isimlerden biri.Hatırlarsınız 2011 yılının 2. sezonunda da Sefa Doğanay isimli yarışmacı komik mizacıyla akıllarda yer etti ve finalde birincilik koltuğuna oturdu.Nasıl birinci olunabildiğine ilişkin kulislerde konuşulan varsayımlar bir yana şu bir gerçek ki komediyi özlüyor ve arıyoruz.
   İşte bahsi geçen yarışmayı izlemekteyken komedide sessiz kalan kadınlar sorunsalı üzerine kafa yordum ve kadın komedyenlere ilişkin ufak çaplı bir araştırma yaptım.Bir elin parmağını geçmeyen kadın komedyenler, benim gözümde beyaz camın devlerinden.Zira komedi; siyaset, spor ve ekonomi alanlarında olduğu gibi maalesef erkek hegemonyası altında.Kendi dar alanlarında var olmaya çalışan bu kadınları bilgisayarımın tozlu raflarından çıkardım ve sizlerle paylaşıyorum.Buyrunuz ülkemin komik kadınlarını bir de benden okuyun :)

 Adile Naşit ( 1930- 1987 )

  Uykudan Önce programının masalcı Adile Teyze'si...
  Hababam Sınıfı'nın Hafize Ana'sı...
  Kuzucuklarının bitanesi...
                       ***
   Anne-abi oyuncu, baba da komedyen iken ondan bir makine mühendisi çıkmasını beklemek abesle iştigal olurdu.Çoçuk yaşta kaybettiği babası, eğitimini yarıda bırakması, yaşıtlarının aksine erken dönemde girmek zorunda bırakıldığı o "olgunluk evresi " hayata sımsıkı tutunmasına hiç engel olmamış.Kısa ömrüne sığdırdığı tiyatro oyunları, çocuk programları,müzikaller ve yeşilçam klasikleri o sımsıcak gülümsemesine seyirciyi de ortak etmiştir.
   Neşeli Günler'de turşucu rolünde kendine has tiplemesi, eşi (Münir Özkul) ile tatlı sert atışmaları,amca Ziya (Şener Şen) ile girdiği dialoglar komedinin türk sinemasındaki yerini pekiştirmiştir.Hababam sınıfında elinde okul ziliyle çocukları tenefüse çıkaran Hafize ana, Özel Çamlıca Lisesi'nin hergelelerini hizaya çekebilen tek kadın, bitirimlere dert ortağı olan tek arkadaştır.Erken yaşta vefat eden oğlunun acısı onu çocuk programlarına yönlendirse de , ben hep eşsiz kahkalarıyla yad edeceğim Adile teyzemizi...

Ayşen Gruda ( 1945  -     )

   İstanbul'da doğup büyüyen Ayşen Gruda, küçük yaşta keşfettiği taklit yeteneğini ailesinin de desteğini alarak tipleme yaratabilecek noktaya taşımış ve televizyon için yazdığı skeçlerden biri olan "Domates güzeli Nahide Şerbet " karakteriyle gönüllerde yer etmiştir.
   Evde kalmış kız tiplemeleriyle, " Şaban beeey " nidalarıyla okul bahçesinde randevu sözü veren Ayşe ile, zabıta memuruna tutulan temizlikçi Hacer ile komedide kadın oyunculuğu adına yeni bir soluk olmuştur.Gülyabani,Süt Kardeşler, Şark Bülbülü ve daha adını sayamadığım yeşilçam klasikleri başta olmak üzere hayatından kabareler, müzikaller,diziler ve çok sayıda oyunlar geçmiştir.
   İleyen yaşına rağmen o hala sahnede devleşen kadın komedi oyuncularından biri... Allah uzun ömürler versin, güzel dileklerimizle diyelim..

Demet Akbağ ( 1959 -    )
 
  Resmi kaynaklarda, lise yılları oyunculuk serüveninin başladığı dönem olarak okunsa da , çok daha önceleri ışığını fark edenlerden Demet Akbağ.Neredeyse bebek yaşta yaptığı taklitleri, kardeşiyle girdiği tiplemeleri ve aile fertlerini şaşırtan güldürü yeteneğiyle, geleceğe adeta bir mimik kraliçesi olucağının mesajını çoktan vermiş olmalı.
  Egeli bir ailenin kızı olan oyuncu, şehr-i İstanbul'a da kendini kısa zamanda sevdirir ve Yılmaz Erdoğan'ın senaristliğini-yönetmenliğini üstlendiği " Bir Demet Tiyatro " ile birbirinden renkli kadın tiplemelerinin hakkını layıkıyla verir.Kendi adına yazılan bu oyunla Akbağ, ' Lütfiye ', ' Feriştah ' , 'Orkide' ve ' Süreyha ' karakterleriyle evimizin kadınlarından biri olur.Koskoca 7 sene ekranlarda kalmayı başarabilen dev bir kadronun başrolü olan oyuncu, belli ki biz izleyenleri şaşırtmaya devam edecektir.
  "Otogargara", "Sen Hiç Ateş Böceği Gördün mü ?" , "Bana Bir Şeyhler Oluyor", "Haybeden Gerçeküstü Aşk" gibi derin ve nitelikli tiyatro oyunları ," Vizontele ", "Organize İşler", " Eyvah Eyvah  " gibi sinema filmleriyle usta oyuncu, toplumun asıl kadınlarıyla yüzleşmemizi sağlamıştır.
   Görünen o ki, Demet Akbağ farklı karakterleriyle " Merhaba " dedikçe, alkışlar ve ödüller kesilmeyecek...

Yasemin Yalçın ( 1959-    )

  İtilmiş- Kakılmış, Sürahi Hanım, Şuayip, Gülazer, Başbayan, Alican...Hiç kuşkusuz 90lı yılların klasikleşen eğlence programlarından biridir " İnce İnce Yasemince ". Estetik kaygılar taşımadan girdiği tiplemeleriyle Yalçın , komedide 'cesaretin' gerekliliğini kanıtlamıştır seyircilerine.
  Bazı klasiklerin sıradanlaşmaması gerektiğini düşünenlerden biri olarak , bizi artık güldüremiyor diyenlere inat, ben hala çok gülüyorum onun yarattıklarına.Zira kalıplaşmış suratların aksine onu izlerken, aradığım doğallığı ve rahatlığı buluyorum.
 Uzun seneler televizyonda kalıp, bu camiadan nasıl uzak kalabildiği noktasında da ayrıca saygı duyuyorum usta oyuncuya.Belki de cebindeki malzemeleri, kurulması bu zor dengeyle koruyordur kim bilir...
  Komedideki kadın kahramanlarımdan biri olarak umarım Yasemin Yalçın'ı da yeni skeçleriyle izlemeye devam edeceğiz.


 

 
  
  


 



 
   






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder